Bolonjeze

Prve vestine pravljenja testenina nastale su u Kini, Marko Polo ih je preneo u Evropu, ali se nije dugo zadrzao takav nacin njihove izrade. Smatra se da su arapi doneli testeninu koja je bila nalik lazanjama prvi put na Siciliju odakle njenu povest preuzimaju i usavrsavaju do danas Italijani. Pasta se kuva samo u vodi uz malo dodatka soli i nicega vise. Ako je vec pasta na stolu bolje da je integralna jer sadrzi mnogo vise vitamina poput E, D, K, provitamina A i minerala: fosfor, kalijum, gvozdje... i znatno vise vlakana od obicne. Ne mora svaka pasta da ima obilje pavlake i sireva, pa je ova moja sasvim ukusna i bez njih, ako ipak zelite dodajte ali umereno.

Bolonjeze

400g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
2,3 cesnja belog luka
2 paradjza ili kozerva ako nije sezona
1 pakovanje interglanih spageta(*ako zelitr pravu meru po osobi je od 80-100g paste)
so, biber, maslinovo ulje,
*po zelji za dekoraciju iseckan svez persun ili bosiljak i maslina

Na na maslinovom ulju, iseckajte, posolite i proprzite crni i beli luk da se lepo zacakli, zatim ubacite meso i dodajte bibera i jos malo soli ako treba,  zatim paradjz iseckan na kocke i tako poklopite i  na srednjoj vatri da se ukuva jedno 15,20 min. Za to vreme skivajte spagete, proceditr i taman dok su gotove stize i sos koji fino rasporedite preko i eto divnog rucka za 20ak min. Bon apetit!

Коментари

Популарни постови