Bundeva potaž
Bundeva spada u niskokaloricno povrce, a obiluje vitaminima, najvise beta karotenom, vit. C, vit. B grupe, mineralima, ali sadrzi i folnu kiselinu. Bogata je vlaknima i pektinom koji prijaju digestivnom traktu.
Bundeva potaz
500g muskatne ili domace tikve
1 glavica crnog luka
Kari, so, biber, listici persuna ili celera
2 kasike maslinovog ulja
*po zelji jogurt, kefir... Oljustiti tikvu i luk, iseci na kocke, oprati i staviti u serpu i koju se dolije vode tek da prekrije sadrzaj. Od trenutka kljucanja kuva se nekih 15-ak minuta zavisi koliko je zrela ali kad se ubode viljuskom bas bude meko skoro da se raspada tada je gotova. Kutlacom izvuci vode u solju i sacuvamo tu vodu jer cemo kasnije reglisati gustinu uz pomoc nje. Stapnim mikserom ili blederom usitniti sadrzaj pa vratiti na ringlu i dodavati vodu do zeljene gustine. Zatim dodati so, biber, kari-obavezno bas joj istice ukus, maslinovo ulje, persun ili celer pa pustiti da prikuljuca jos jednom i skloniti sa ringle. Ko voli da bude kremasto moze doliti jogurt ili kefir. Prijatno!
Коментари
Постави коментар
Hvala na komentaru!