Paelja

Paelja vodi poreklo iz Valensije, danas je tradicionalno spansko jelo i u svim krajevima zemlje prave je drugacije, nekada sa plodovima mora, ili sa piletinom, kobasicom, mada tradicionalna paelja sadrzi sve to zajedno. Ono sto nama nije na trpezi svakog dana su gambori koji su dobar izvor joda, cinka i selena, ali sadrze dosta holesterola pa ih treba konzumirati umereno. Evo jednog mog recepta, mozda nije izvorni ali je lak i dobar za promenu!

Paelja

200g pilecih bataka
200g ljute kobsice
100g gambora
200g pirinca
1 sargarepa
1 paskanat
1 celer
2 paprike
1 glavica crnog luka
200ml soka od paradjza ili svez
2,3 cena belog luka
kurkuma, *kari ili safran,
so, biber, tucana paprika
3 kasike maslinovog uljea

Najpre staviti da se proprze bataci i kobasice na maslinovom ulju, i upaliti rernu da se greje na 180 stepeni,  za to vreme iseckati crni i beli luk i dodati, zatim oljustiti i iseckati sargarepu, paskanat, celer, i paprike pa kad bataci uhvate koru, dodati sve to sa gamborima i zacinima pa proprziti jos par min. Zatim dodati pirinac i preliti paradajzom i vodom, da bude od prilike dva puta vise tecnosti, pa sve u rernu na jednu 25, 30 min, tj. da se redukuje voda i skuva pirinac ai pazite da se ne presusi. To je sve! Prijatno!

Коментари

Популарни постови