Semenkaste pločice



Obećala sam vam jednu divnu užinu koja je pogodna za sve, i za decu, a i one na na nekim posebnim režimima ishrane.Vidim da, sve češće, ima da se kupe ovakve pločice i kao zovu ih proteinske, jer su bez brašna, što je vrlo duhovito, jer imaju ovsene pahuljice i mislim, kakve veze ima što je bez brašna, kad ima žitarice, hoću reci nisu proteinske. Uz dužno poštovanje proteina u semenkama, ovo ipak jedna fina užina koja sadrži ovsene pahuljice koje su divne i zdrave, daju nam energiju, zato i užinamo, jel da? One pored toga sadrže dosta kalijuma, gvoždja i cinka, regulišu nivo šečera u krvi i imaju veliku količinu vlakana. Mislim divne su, zaista!
Pored njih ovde ide i mnoštvo semenki koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, pa su prava, hrana za mozak!

Postoji mnogo načina da ih začinite, obojite, da budu intersantne i deci i vama. Ove dve kombinacije sam isprobala, sa kurkumom levo i sa paradajzom i origanom desno. I tek cu da pravim kombinacije, i delim to sa vama, vec su mi na umu neke slatke sa medom i rendanom jabukom, tako da biće...


Pored svega toga, jedno pakovanje od 3 ovakve pločice košta oko 100 dinara, a vi za taj iznos dobijete ceo pleh! Sve što vam treba je 1 minut da zamešate i 10 min da ispečete!

 

Semenkaste pločice kao stvorene za užinu

 

10 kašika mlevenih ovenih pahuljica
 4 kašike oljuštenih suncokretovih semenki
2 kašike  susama
1 kašika mleveog lanenog semena
1 kasičica soli 
1 kasika maslinovog ulja(i ne mora) 
200 ml vode(ili u ovom drugom slučaju sam koristila sok od parajza)

*u žute sam dodala kašiku kurkume, a u crvene pored paradajza, mlevenu slatku papriku i origano
kombinacije za začine su mnogobrojne kao i za semenke koje ćete da ubacite, to je apsolutno na vama, ja već vidim i neke zelene sa semenkama budeve i kašičicom pesta...

Sve sastojke pomesati i izručiti na leh oblozen pek papirom. Onda rasporedite i dobro utisnite masu jednom ravnom, širom čašom, da bi bile kompaktne, isečite oblike pre  i onda lepo ispecite u rerni. Meni je trebalo oko desetak minuta, ali sve zavisi treba da se lepo osuše ii da krckaju.
 Od ove količine se dobije 10 ovakvih pločica, debljine oko 5 mm. Ako pečete u onom velikom, slobodno duplirajte meru. Naravno da vas pozivam da eksperimentišete sa oblicima i da te doživljaje podelite sa mnom! Odaberite pametno, grickajte zdravo!

                             Uživajte, Vaša Milica!








Коментари

Популарни постови