Džem od kajsija


Džem od kajsija mi je jedan od omiljenih. Kada ga zimi otvorim i namažem na palačinke, uvek unese vedrinu i letnje raspoloženje na trpezu. Pokušala sam da ga napravim kao onaj od jagode sa malo šećera i odlično je uspeo. Ipak preporučujem pakovanje u male teglice, da se iste brzo pojedu, ne verujem da ce trajati otvoren duže od dve nedelje . Ali zatvoren u lepo sterilisane tegle može spokojno dočekati zimu!

Džem od kajsija


1 kg kajsija
200g šećera

Kao i za svaki džem lepo operite plodove, presecite na pola i očistite koske. Onda sve lepo u jednu dublju šerpu i pospite šecerom. 

Najpre na najaču vatru da provri, pa smanjite na tihu vatru da se lepo ukrcka. Nakon nekih 30 minuta štapnim mikserom usitnite sadržaj i vratite da se tako prokuva jos petnestak minuta. Ovaj džem je sa malo šecera, te ne treba da očekujete da se zgusne kao klasičan i da varjača pravi tragove po šerpi, ali bez brige zgusnuće se dovoljno za mazanje! Ukoliko vam je bitno da bude bas gust dodajte dve kašike vode pomešane sa dve kašike gustina i to je to. Ali verujte da vam ne treba savršen je i ovako! 
Lepo oprane tegle staviti u rernu na 100 stepeni, da se sterilišu i u vruće tegle sipati vruć džem i okretati ih naopako. Sve lepo ušuškajte u krpe i ostavite da se ohrade. Onda mogu  u špajz! 


                Uživajte, Vaša Milica!

Коментари

Популарни постови