Svetski dan sladoleda



Danas je svetski dan sladoleda! Obeležava se svake treće nedelje u julu. Pa je red danas da se počastimo njme...

Istraživala sam malo istoriju sladoleda, kažu da se pojavljuje pre nove ere, u Kini. Oni su pravili poslasticu slični današnjem sorbeu, mada su mešali i bivolje mleko sa ledom što je preteča današnjeg sladoleda.

Pre nove ere su i rimljani uzivali u njemu, slali su sluge da donose sneg sa planina, te bi ga bojili i dodavali voče.



Marko Polo je u Evropu doneo recept za sorbe sa dalekog istoka, koji je negde u 16. veku evoluirao u današnji sladoled.

U 17. veku je bio poznat, mada je i dalje bio redak, egzotičan i sluzio se eliti. Već u 18. postaje komercijalniji, i stiže i do Amerike. Dalji razvoj mašina, načina na koji se rashlađivao i čuvao vodi do sladoleda, kakvog mi danas poznajemo.

U to ime još jedan recept danas za čokoladni i malina sladoled, na sličan način kao onaj od malage. 


Sladoled od čokolade i maline

500ml slatke pavlake
400ml kondenzovanog mleka 
200g crne čokolade 
2 kašike kakaa
200g malina 
*šecer ili neki zaslađivač po želji, 
ovom  čokoladanom ona dodaje slatkoću ali bi možda ovaj sa malinama rado dočekao jos malo slatkog 

Umutiti pavlaku i mleko da se dobije fina homogena masa, pa podelite na pola i u jednu dodajte istopljenu čokoladu i 2 kašike kakaa u drugu maline i dodajte šećer po želji. Kada bih stavila, dodala bih oko 50 g u svaku polovinu, ali može i bez, to je na vama. Uostalom probajte smesu, pa procenite. Onda sve lepo da se zamrzne i to je to, baš je doživljaj da se služi u ovakvim keks kornetima i pospe topljenom čokoladom ili mrvicama, ali je super i u činiji ako ih nemate. 

                      Uživajte, Vaša Milica! 




Коментари

Популарни постови