Bejgl


Bejgl je okruglo pecivo sa rupom u sredini. Poreklom iz Poljske, najranije se pominje u 17. veku, a pripremali su ga Jevreji. Smatra se da simbolizuje večni krug života i da donosi sreću, te su ga služili na proslavama, daćama, darivali ga trudnicama, porodiljama i deci.
Pecivo zapravo ima rupu iz praktičnih razloga, u to vreme žene su ih kačile na konopac i oko vrata, pa su ih tako sa muževima prodavale na ulici i dobrinosile kućnom budžetu.
Bejgl je postao svetski poznat i proslavio se u New York-u, gde je i danas aktrakcija. Brojne pekare, specijalizovane samo za njih, su svuda, a nude razne ukuse i punjenja u vidu sendviča.

Kažu da je neophodna spora fermentacija testa, najbolje preko noci, i da ona omogućava mekanu i vazdušastu unutrašnjost, a hrskavu koricu.


     Bejgl 

500g brašna
240ml mlake vode
 20g svežeg kvasca
 2 kašičice šećera
 2 kašičice soli 
3 kašike ulja
 Oko 400ml vode za kuvanje
 Oko 30g maslaca za premazivanje
 Za posipanje: susam, mak, čija seme, crni luk....

Najpre od ovih 240 ml vode odvojite malo i prelijte kvasac, kome ste dodali 1 kašičicu šecera i 1 kašiku brašna. Ostavite da nadodje jedno 10 min. Zatim u to dodati brašno, ostatak vode, ulje i 1 kašičicu soli. Promesajte da se sve poveže i blago rukokm umesite testo u činiji, te ostavite da se testo udvostruči, za sta ce biti potrebno oko 30 ili malo više, ako je u prostoriji hladnije. 

Nakon toga na pobrašnjenoj podlozi izmesite testo i podelite ga na 8 delova. Svaki deo rukom valjati na trake.
Zatim okrenete ivice ka sredini dlana, kao na slici, i valjate po površini da se sjedine. Postoji i metoda da se naprave krugovi od testa pa se samo palcem probuši i zavrti oko istog ali onda su onako nepravilnog oblika, a ovako su okrugli i jednaki.
Dok isto ponovite sa ostatkom testa zagrejte šerpicu sa oko 400 ml vode (može i veća šerpa pa dva odjednom da kuvate ) u koju dodate samo 1 kašičicu soli i šecera. Ovde ne ide soda bikarbona ona je rezervisana za bavarsko pecivo. Zatim se bejgli ubacuju da se prokuvaju u toj vodi oko 30 sekundi sa obe strane.
 Nakon toga ih izvadite na krpu da se ocede, i tako vruce uvaljajte u susam( ili šta se vec odabrali), pa redjate u pleh oblozen pek papirom.

Kada završite pokrijete prijanjajućom folijom, i jednom čistom krpom pa ide u frižider da testo fermentiše polako preko noći, najmanje 12 sati, a može i duže. U principu moze stajati i u nekoj ostavi ili na terasi bitno da je temperatura od 4 do 15 stepeni. 

Ujutru preostaje samo da naseckate listice maslaca preko, što nije obavezno, i ispečete ih na jedno 220 stepeni oko 20-30 min. 

                                                                                                  Uživajte, Vaša Milica







Коментари

Популарни постови